%100 Tereyağlı Fıstıklı Dolama Nasıl Yapılır?

Halk arasında fıstıklı sarma olarak da bilinen fıstıklı dolama, tek lokmada yenilebilen leziz bir tatlıdır. Özellikle bayramlarda sıkça tercih edilen bu tatlının yapımı baklavadan daha kolaydır.

Fıstıklı Dolama- Tereyağlı Fıstıklı Dolama Nasıl Yapılır?  Usba Baklava İstanbul

Fıstıklı Dolama- Tereyağlı Fıstıklı Dolama Nasıl Yapılır? Usba Baklava İstanbul

 

%100 Tereyağlı Fıstıklı Dolama Nasıl Yapılır?

Hamuru için gerekli malzemeler; 1 yumurta, yarım çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1.5 çorba kaşığı sirke, 1 fiske tuz, 2-3 su bardağı un

İçi için; 250 gram dövülmüş Antep fıstığı, 150 gram tereyağı malzemeleri gereklidir.

Yufkaları açmak ve üst üste koyarken aralarına serpmek için 1 paket nişasta gereklidir.

Şerbeti için gerekli malzemeler ise; 2.5 su bardağı şeker, 2 su bardağı su, çeyrek limonun suyudur.

Yapılışı;  Hamuru için gerekli malzemeleri ekleyerek hamur yoğurulur. Hamurdan cevizden iri bezeler alınarak 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Dinlenen bezeler nişasta serpilen bir zemin üzerinde ince yufkalar haline getirilir.  İç malzemelerinden olan tereyağı ocakta eritilir. Bir fırça yardımıyla yufkaların üzerine sürülür. Daha sonra ince dövülmüş Antep fıstığı eklenir. Yufka bir ucundan tutularak rulo yapılarak sarılır ve tabanı yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Rulo haline gelen yufka keskin bir bıçak yardımıyla 2 cm’lik dilimler halinde kesilir, böylece tatlı pişmeye hazır hale gelmiş olur. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında baklavaların altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişen baklavalar fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Şerbet yapılışı; Şeker ve su bir tencerede karıştırılarak ocağa koyulur.   Kaynamaya yakın çeyrek limonun suyu eklenir. Kaynayan şerbet koyulaşmadan altı kapatılarak soğumaya bırakılır.

Soğuyan %100 tereyağlı fıstıklı dolma tatlısı üzerine, sıcağa yakın ılıklıktaki şerbet dökülür. Şerbeti emen tatlı servise hazırdır. İsteğe göre sunum yapılırken tatlının üzerine 1 parça kaymak koyulabilir.

Diğer tarife buradan ulaşabilirsiniz.

close

E-Bültenimize Abone Olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.