Osmanlı’da Sofra Düzeni

Osmanlı’da Sofra Düzeni

Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Balkanlar’a ve Ortado­ğu’ya uzanan geniş coğrafyada farklı beslenme biçimleri­nin yoğrulmasıyla oluşan Osmanlı mutfağı, en nadide ör­neklerini Ramazan sofralarında sergilemiş, her iftar, her sahur düğüne dönüştürülmüştür.

Osmanlı halkı, Ramazan dışında, kuşluk ve akşam vakti olmak üzere günde iki öğün yemek yerdi. Sofra bezi döşemeye yayılır, üzerine bakır bir sini konur, aile birey­leri sininin etrafına serpiştirilmiş minderlere bağdaş ku­rarlardı. Önce oturma ve yemeğe başlama hakkı aile reisinindi. Sofrada başköşe onundu. Çocuklar ise annenin yanında yer alırdı.

close

E-Bültenimize Abone Olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.