Osmanlı’da Bayram Sofrası

 

Bayrama özgü yemekler arasında ”kavun dolması”, ”badem çorbası”, ”badem helvası”, ”yufka bohçasında beğendili kuzu incik” ”hassa böreği” gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alıyor. Hazırlıkların günler öncesinden başladığı saray mutfağında, ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılıyor. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklava.Osmanlı döneminde bayram şenliklerinin ve yemek hazırlıklarının 3 gün önceden başlanırdı. Bayramda saray ahalisine, devlet adamlarına, misafirlere özel yemekler hazırlanır. Genellikle kuzu etleri tercih ediliyor.  Bayram eğlencelerinde çok fazla baklava tüketilir. Ayrıca saray dışında ahaliye verilen yemekler var. Bu da çoğu zaman etli pilavlar, hoşaflar ve yahnilerden oluşuyordu. Saray Mutfağı yemeklerini yapan restoran müdürlerinden Necati Yılmaz, Saray mutfaklarının halka açık, halkın zor durumda kaldığı zaman sığınabileceği yerler olduğunu dile getirdi ve bayram sabahı saray mutfağında hangi yemekler pişerdi anlattı… Sarayda bayram ve şenliklerde kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu inciğinin yapıldığını, bu yemeklerin önemli kişilere sunuluyor. Osmanlıda Ramazan öncesi börekler ve tatlılar özellikle baklavalar tepsi tepsi hazırlanır ve ikram edilmek üzere kilerlere istiflenirdi. Bunun yanı sıra etli ve zeytinyağlı yemekler, şurup ve şerbetler yapılırdı. Şurup ve şerbetler hem ramazanda hem de bayramda çok ehemmiyetli olup bir süre sonra bunların çarşıda pazarda satılması da mümkün olmuştu.

close

E-Bültenimize Abone Olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.