FATİH SULTAN MEHMETİN SEVDİĞİ YEMEKLER

Fatih Sultan Mehmet deniz ürünlerini ve tavuk yemeklerini severdi; pişirilen yemeklerde en çok yumurta kullanılıyordu.

 

 

 

 

 

 

 

Osmanlı padişahları ile ilgili en fazla merak edilen konulardan biriside nasıl beslendikleridir. İşte saray mutfağı ve Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemekleri düzenleyip siz değerli insanlarımız için düzenledik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı. Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bamyanın özel bir yeri vardı.Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu’dan değil Çin’den gelen bir sebzeydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarayda ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi. Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi.Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İkinci tur, tavuk veya hindi fırını ile başlardı. Bunlar, fıstıklı, üzümlü, kestaneli ciğerli, katılı ve baharlı ala iç pilavı ile doldurulmuş bulunurdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fatih Sultan Mehmetin sofrasında bol etli mevsim sebzeli, yine mevsimine göre zeytinyağlı barbunya enginar, imambayıldı, taze veya çalı fasulye vb. yemekler gelirdi. Ziyafet geleneksel olarak en sonda “arz-ı endam” eden cevizli, fıstıklı veya kaymaklı baklava ile son bulurdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi. Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

close

E-Bültenimize Abone Olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.