Ev Baklavasının Vazgeçilmez Lezzeti - Baklava - İstanbul Baklava Siparişi, Tepsi Baklava
Ev Baklavasının Vazgeçilmez Lezzeti

Kökeni Osmanlı’ya kadar dayanan baklava, Türk kültürünün tüm dünya ülkeleri tarafından bilinen en önemli sembollerinden biridir. Baklava, yalnızca bir lezzet değil aynı zamanda kültürü, bir aradalığı anımsayan bir simgedir de. 

Her çeşidi birbirinden lezzetli olan baklavaların arasında ev baklavasının yeri ve önemli hemen herkes için farklıdır. Eskiden bayramlardan günler önce hazırlıkları başlayan baklava telaşı, bugün düşünüldüğünde hala yüzlerde gülümsemeye sebep olur. Hamurunu süt ve zeytinyağ ile yoğuran annelerimizin elinden çıkan ev baklavaları, geleneklerimiz arasında belki de en sevilenidir her zaman. 

Şanlıurfa’nın zeytinyağı ile yoğrulan hamurla en anne elinin lezzetini aratmayan USBA Baklava sayesinde artık ev baklavası yemek için bayramları beklemeye gerek kalmıyor. Profesyonelliğe ve hijyene verdiği önemle yıllardır baklavalarıyla büyük bir üne kavuşan USBA, ev baklavaları konusunda da oldukça iddialı…

İşte ev baklavası yapmanın püf noktaları

Hamur için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yumuşak olması lazım)

Hamuru açmak için;

  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • Yarım su bardağı un

İçi için;

  • Ceviz veya toz fıstık

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı tozşeker
  • 1-2 damla limon

Üzeri için;

  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Öncelikle şerbetinizi hazırlayın. Tencereye su ile toz şekeri koyup rengi değişene kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra ocakta 5 dk daha bekletin ve limon suyunu da koyup ocağı kapatın. Soğumaya bırakın.

Yoğurma kabına malzemeleri ekleyip yoğurabilirsiniz. Yumuşak hamur elde etmek için unu azar azar ekleyin. Hamuru yoğurduktan sonra küçük bezeler yapın.

Hamuru açmak için un ile nişastayı karıştırın. Yapmış olduğunuz bezelerden tepsi büyüklüğünde yufkalar açın. Açtığınız yufkaların arasına ister tek seferde ister 2 seferde ceviz veya fıstık serpin; yufka açma işlemi bittikten sonra baklavayı kesin.

Tavada zeytinyağı ile tereyağını kısık ateşte 5 dk bekletin ve iyice ısınan yağı baklavanın üzerine dökün.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 30 dk kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkardıktan 5 dk sonra şerbetinizi dökün.

-Baklavanın lezzetini oluşturan temel öğelerinden biri tereyağıdır tereyağını tercih etmeyenler için süt oranı yüksek katı margarinlerde aynı işlemi görecektir.

-Baklavada kullanacağınız ceviz veya toz fıstığın bayat olmaması lazım.

-Açılan yufkanın çok ince olması lazım yufkayı kaldırdığınız zaman diğer tarafın görebilecek şekilde şeffaf olması gerekir.

-Yufkayı ince açarken dağılmaması için yeteri kadar yumurta konulması gerekiyor.

-Baklava hamuru için sert sarı buğday unu kullanmanız ise baklavanızın lezzetini arttıracaktır.

-Kimi mısır nişastasını tercih etse de buğday nişastası hamurun oklavaya veya zemine yapışıp dağılmasını engelleyecektir.

İnstagram
bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın !